Ko smo mi
KREIRAMO DIGITALNU BUDUĆNOST FINANSIJSKOG SEKTORA

Vizija i misija

NAŠA VIZIJA

Kao vodeći i pouzdani pružalac usluga, sa naglaskom na najviši nivo sigurnosti i upravljanje rizicima, stvaramo novu budućnost finansijskog sektora. Inovativnim tehnološkim rešenjima želimo da našim poslovnim partnerima pružimo konkurentnu prednost, kontinuirani rast i izvrsnost u poslovanju.

NAŠA MISIJA

Stvaramo sigurna, efektivna i pouzdana tehnološka rešenja koja u prvi plan stavljaju izvrsno korisničko iskustvo. Bogatim nizom profesionalnih i praktičnih znanja pozitivno utičemo na rast i optimizaciju poslovanja naših partnera. Ljudi i ambijent uvek dolaze na prvo mesto u ispunjavanju naše misije.

Istorija

 • 2020

  Halkbank u Srbiji i NKBM u Sloveniji postaju nove banke Hal E-Bank sistema.


  NLB banka Sarajevo u svoj set bankarskih rešenja dodaje web i mobilnu verziju elektronske banke.


  Tomi Šefman preuzima mesto izvršnog direktora Halcoma d.d..


  Lansiran je novi proizvod Halcom One – kvalifikovani digitalni sertifikat u oblaku.


  Novo multibankarsko rešenje Halcom MultiPay implementirano je u dve slovenačke banke (BKS banka i SBER banka).

 • 2019

  Sva Halcomova rešenja zadovoljavaju najviše sigurnosne zahteve i propise EU, kao što su eIDAS, GDPR, PSD2 i SEPA.


  Halcom d.o.o. Sarajevo postaje prvi akreditovani izdavač kvalikovanih elektronskih sertifikata u BiH.


  Uspostavljenjem kliringa prema SEPA standardu u Centralnoj banci BiH, Halcom približava Bosnu i Hercegovinu Evropi.

 • 2018

  Amela Muftić postaje nova direktorka Halcom d.o.o. Sarajevo.


  Na konferenciji „Pouzdanost“ u Bosni i Hercegovini, Halcom d.o.o. Sarajevo dobija nagradu Zvjezdica Pouzdanosti, koja se dodeljuje pouzdanim kompanijama.


  Halcomova rešenja za digitalno bankarstvo postaju usklađena sa uredbom o GDPR-u.


  Naša multibankarska rešenja za poslovne korisnike u Srbiji, dobijaju novu funkcionalnost – trenutna plaćanja (Instant Payments).

 • 2017

  Halcom slavi 25 godina uspešnog poslovanja i 15. godišnjicu prisustva u Srbiji.


  Halcom CA je sertifikovan po eIDAS regulativi i počinje da izdaje nove kvalifikovane sertifikate za kvalifiovane elektronske potpise, elektronske pečate, vremenske žigove i web autentikacije u Sloveniji.


  Halcom lansira Hal E-Bank/B2B za računovodstvene usluge koje omogućavaju automatizaciju njihovog poslovanja.

 • 2016

  Emphasys Software preuzima Halcom.


  Halcom nastavlja sa organizacijom inovativnih događaja koja povezuju FinTech umove jadranskog regiona, kao što su Bytes of banking radionice za studente i drugi FinTech Hackathon, koji je privukao više od 100 učesnika iz EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika) zemalja.

 • 2015

  Halcom je postao deo ELITE programa londonske berze (London Stock Exchange Group).


  Američka privredna komora – AmCham Slovenija prepoznala je Halcom-ov projekat, “Money talks 2014, radionica naprednih veština”, kao najbolju poslovnu praksu u izboru “Best of the Best” za 2015.godinu. Na leto je održan i drugi deo radionice, pod nazivom „Bytes of Banking“, o bankarstvu putem društvenih mreža.


  Halcom je organizovao prvi FinTech Hackathon u regionu Balkana. Programeri iz Slovenije i inostranstva razvijali su dodatne funkcionalnosti Hal mBills rešenja.

 • 2014

  Halcom rešenja su u fazi razvijanja i na trećem kontinentu, Africi.


  Marko Valjavec postaje novi Halcom-ov izvršni direktor.


  Organizovana je radionica Money Talks, koja je ugostila 20 internacionalnih studenata koji razvijaju gemifikaciju u mobilnom bankarstvu.


  Organizovanjem brojnih manifestacija za e-fakture, jedan od njih je brojao i više od 430 učesnika, Halcom igra aktivnu ulogu u uvođenju e-faktura u slovenačkoj javnosti.

 • 2013

  Halcom nastavlja sa intenzivnim sprovođenjem implementacije. Halcom predstavlja novu generaciju rešenja Halcom-ovog elektronskog bankarstva – Hal E-Bank, koja podrazumeva unapređenu, transakcionu, prodajno-uslužnu i komunikacionu platformu, preko različitih distribucionih kanala.

 • 2012

  Halcom potpisuje sporazumnu saradnju sa vodećim bankarskim grupacijama u Evropi za poslovanje sa stanovništvom – Credit Agricole a.d.- za uvođenje elektronskog bankarstva u svim zavisnim preduzećima. Prvi projekat će biti realizovan u Maroku za banku Credit du Maroc.


  Pokazavši najviši nivo brige za svoje zaposlene, Halcom dobija potpuni „Family-Friendly Enterprise“ sertifikat.

  Halcom je Nacionalni prvak 2012-2013 izabran od strane organizacije European Business Awards. U konkurenciji od
  15 000 evropskih kompanija, Halcom se svrstava među 100 najinovativnijih kompanija koje su posvećene izuzetnosti poslovanja i zahvaljujući svojoj impresivnoj međunarodnoj strategiji rasta, osvaja nagradu „National Champion 2012/2013“

 • 2011

  Halcom poseduje rešenje, koje pomaže Bankart-u, slovenačkom platnom sistemu i komercijalnim bankama da uspostave ujedinjen sistem za razmenu faktura u elektronskoj formi.


  Halcom dobija nagradu Adizes Instituta ,Pursuit of the Prime“, kao kompanija koja duži vremenski period pokazuje nepokolebljivu odlučnost na obrazovanju preduzeća i održava kulturu uzajamnog poverenja i poštovanja u duhu učenja Adizesove metodologije.


  POČETAK UPOTREBE HAL M-BANK REŠENJA!

  Raiffeisen banka Kosovo postaje prvi korisnik Halcomove mobilne banke.

 • 2010

  Slovenački drugi po redu mobilni operater, Simobil, počinje da koristi sistem e-fakture. Simobil-ovi pretplatnici koji imaju nalog sa NLB-om dobijaju mogućnost da primaju svoje račune direktno u njihovu onlajn banku.


  Vlasnici pametnih kartica i USB ključa (,,Jedna za sve“) koji su već obnovili svoje kvalifikovane digitalne sertifikate u prošlosti, sada mogu iskoristiti onlajn naručivanje kvalifikovanog digitalnog sertifikata na novom medijumu.


  Zajedno sa srpskim provajderom Telenor i 4 komercijalne banke, Halcom uvodi novu uslugu na tržištu PlatiMo, mobilni platni servis koji omogućava moderno, pouzdano i lako plaćanje sa bilo kog mobilnog telefona.

 • 2009

  NLB i Abanka počinju sa ponudom razmene Halcom e-faktura svim klijentima preko svojih već postojećih, e-banking proizvoda.


  U razvoju softverskih rešenja i usluga, Halcom je uvek naglašavao sigurnost podataka. U novembru, Halcom prolazi sa odličnim ocenama sertifikat ISO 27001 standarda.


  Ekvilib Institut i Ministarstvo rada, porodice i socijalnih pitanja nagrađuje Halcom osnovnim sertifikatom ,,Family Friendly Company“. Ovim sertifikatom, Halcom se obavezuje da preduzme niz mera u narednim godinama u cilju poboljšanja odnosa posao-porodica, za svoje zaposlene.

 • 2008

  Halcom je po izboru dnevnih novina “Dnevnik” osvojio priznanje Zlatna nit za najboljeg poslodavca u kategoriji srednjih i velikih preduzeća.


  Halcom dodatno proširuje svoje poslovanje na Bliskom istoku sa početkom razvoja međubankarskog kliringa Centralne banke Irana i potpisivanje ugovora za uvođenje rešenja za Hal E-Bank u katarsku banku QIIB (Qatar International Islamic Bank).

 • 2007

  Hal M-plaćanje (1-2-3 PlatiMo!) osvaja nagradu za najbolju preduzetničku ideju 2006-2007 u kategoriji inovativnih ideja već postojećih kompanija.


  U saradnji sa Centralnom Bankom Bosne i Hercegovine, Halcom uspešno osniva Centralni Registar kredita za fizička lica.


  Tranzicija evra u pojedinim zemljama otvara vrata Hal E-Bank i Hal E-kliringu.


  10. GODINA HAL E-BANK
 • 2006

  Halcom je pretvoren u akcionarsko društvo Halcom.


  Halcom Informatika je preimenovana u njeno kraće ime – Halcom. Sa novim imenom nastaje i novi korporativni imidž.


  U saradnji sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine, Halcom uspešno osniva Centralni registar kredita za pravna lica.


  50 BANAKA KORISTI REŠENJE HAL-E BANK
 • 2005

  Ustanovljen Halcom Consulting d.o.o.


  Halcom dobija novo tržište – Albaniju.


  Halcom postaje strateški partner Nove Ljubljanske banke.

 • 2004

  Halcomov sistem Hal E-Clearing/STEP2 slovenačkim bankama omogućava da se povežu sa pan-evropskim sistemom kliringa preko Banke Slovenije.


  Halcom uspostavlja centralni registar računa za Centralnu banku Bosne i Hercegovine.


  Oba EBB centra, u Beogradu i Sarajevu dobijaju sertifikat za kvalitet standarda ISO 9001:2000, sertifikacione agencije BVQI.


  Halcomovo rešenje Hal E-Bank postaje prvi sistem za elektronsko bankarstvo u Crnoj Gori.

 • 2003

  Banka u Nemačkoj počinje koristiti Halcomovo rešenje Hal E-Bank za elektronsko bankarstvo.


  Halcom Informatika dobitnik je priznanja Zlatna gazela 2003. za najboljeg među najbrže rastućim kompanijama u Sloveniji.


  Halcom je sertificiran za ISO 9001:2000 kod agencije BVQI (Bureau Veritas Quality International).

 • 2002

  Halcom CA je zaveden u javnom registru sertifikata Republike Slovenije.


  Osnovan je centar EBB Ljubljana (Electronic Banking Bureau).


  Osnovan je centar EBB Beograd (Electronic Banking Bureau).

 • 2001

  Osnovan prvi Halcom-ov SaaS centar – EBB (Electronic Banking Bureau)

 • 2000

  Halcom Informatika osvaja internacionalni tender za postavljanje klirinškog sistema u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. Halcom Informatika postavlja komunikacionu infrastrukturu za kliring operacije za sve 43 banke za samo 4 i po meseca nakon potpisivanja ugovora.

 • 1999

  Ustanovljena je sertifikaciona agencija HALCOM CA, izavalac digitalnih potvrda za zatvorene sisteme.

 • 1998

  U oktobru je postavljen kliring u Sloveniji za sve slovenačke banke.

 • 1997

  U junu, Halcom Informatika lansira onlajn rešenje za elektronsko bankarstvo – Hal E-Bank.  Prvi korisnici su bile manje kompanije. Ovakvo rešenje je bilo prvo u Sloveniji i jedno od prvih na svetu koje nudi bezbednu proveru identiteta preko pametnih kartica baziranih na PKI (Public Key Infrastructure) tehnologiji..

 • 1996

  Halcom Informatika zajedno sa danskim partnerom Belle Systems a.d. uspostavlja prvi internet sistem za Telekom Slovenije – Siol.

 • 1992

  Matjaž Čadež osniva kompaniju Halcom Informatika d.o.o.

 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005
 • 2004
 • 2003
 • 2002
 • 2001
 • 2000
 • 1999
 • 1998
 • 1997
 • 1996
 • 1992

Rukovodstvo

Tomi Šefman, Glavni izvršni direktor (CEO) i predsednik izvršnog odbora

“Ponosni smo na naš status vodećeg i pouzdanog pružaoca inovativnih IT rešenja za finansijske institucije i kompanije.”

Andreja Pongračič, Direktor finansijskog sektora i računovodstva

“Izvrsna finansijska uspešnost rezultat je napornog rada i odlične saradnje s našim poslovnim partnerima.”

Gregor Pelhan,
Direktor operacija

“Naš servis za podršku korisnicima s izvanrednim odzivom osigurava da korisnici naših rešenja pokazuju iznadprosečan stepen zadovoljstva.”

Aleksandar Spremić,
Direktor Halcom a.d. Beograd

„Halcom u Srbiji već ima dugu tradiciju, ali se još uvek možemo pohvaliti inovacijom koja je obično odlika mlađih IT kompanija. Upravo ova sjajna kombinacija daje našoj kompaniji konkurentnu prednost na tržištu.“

Amela Muftić,
Direktorica Halcom d.d. Sarajevo

“Temelj dobrog produkta je pažljivo planiran razvoj. Strateškim planiranjem uspešno se prilagođavamo toku projekata i brinemo da s jedne strane zadovoljimo i klijente i zaposlenike.”

Vlasnička struktura

 

Halcom d.d. je u vlasništvu međunarodne grupacije Constellation Software Inc., vodećeg pružaoca softvera i srodnih usluga. Postoji od 1995. godine i uključuje 200 nezavisnih kompanija na 5 kontinenata, zapošljava više od 13.000 ljudi i pruža usluge za više od 125.000 kupaca u preko 100 zemalja. Njen prihod premašuje 2,1 milijardu dolara. Zbog svojih ključnih kompetencija Halcom d.d. svrstan je u grupu kompanija Vela Software podgrupa Juniper

Sertifikati koje posedujemo

 

Sertifikat za sistem upravljanja kvalitetom ISO 9001

 

2003. godine od kompanije Bureau Veritas Quality International dobili smo sertifikat o sistemu upravljanja kvalitetom ISO 9001 za tehničku i elektronsku podršku u implementaciji e-bankarstva, e-plaćanja i srodnih usluga između financijskih institucija i njihovih klijenata, uključujući snimanje i razmenu dokumenata u elektronskom obliku. Sertifikat se obnavlja godišnje u sklopu spoljnih revizija.

 

Sertifikat za informacijsku sigurnost ISO 27001

 

U januaru 2010. dobili smo sertifikat o informacijskoj sigurnosti prema međunarodnom standardu ISO 27001 za tehničku i elektronsku podršku u implementaciji elektronskog bankarstva, elektronskog plaćanja i srodnih usluga između financijskih institucija i njihovih klijenata te snimanje i razmenu dokumenata u elektronskom obliku. Sertifikat se obnavlja godišnje u sklopu spoljnih revizija

 

Sertifikovani po eIDAS

 

U 2017. godini dobili smo sertifikat prema Uredbi (EU) br. 1095/2010. 910/2014 „eIDAS“ u području kvalifikovanih usluga od poverenja, izdavanju kvalifikovanih  potvrda o elektronskom potpisu, izdavanju kvalifikovanih potvrda elektronskog pečata, kvalifikovanog elektronskog time stamp-a i kvalifikovane potvrde za verodostojnost web stranica.

 

Već dugi niz godina naš kreditni rejting je A1 ++

 

Agencija za kreditni rejting Bisnode d.o.o. godišnje sertifikuje kompanije koje su u poslovanju dobile najveću ocenu kreditnog rejtinga. Ponosni smo što smo primili ocjenu A1 ++ više godina zaredom.

UŽIVAMO POVERENJE NAJBOLJIH

Lokalizovanim rešenjima pokrivamo dva kontinenta. Zalažemo se da osiguramo izvrsnost. Halcomova rešenja su u više od 50 komercijalnih banaka, u dve centralne banke i kliring kuće, a naša rešenja koristi više od 250.000 poslovnih korisnika na 5 tržišta u Evropi i Africi. Jer dokazano smo vredni njihovog poverenja.
 • 5
  TRŽIŠTA
 • 50 +
  KOMERCIJALNIH BANAKA
 • 2
  CENTRALNE BANKE I KLIRING KUĆE
 • 200 k
  KOMPANIJA
 • 600 + k
  IZDATIH KVALIFIKOVANIH DIGITALNIH SERTIFIKATA

Kontaktirajte nas